Laatste nieuws

Groene eikels kunnen leiden tot vergiftiging van dieren

01 Januari 2023

Bron: https://www.licg.nl/nieuws

Momenteel vallen door de droogte al veel onrijpe groene eikels van de bomen. Eikels en groen eikenblad bevatten het giftige tannine en kunnen bij schapen, geiten, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken. Ook voor andere dieren, zoals honden, zijn eikels giftig!

Onrijpe, groene eikels bevatten de hoogste hoeveelheid tannine. Echter, ook bruine eikels zijn een risico indien er veel van worden opgenomen. Schapen en geiten vinden eikels vaak erg smakelijk. Runderen en paarden kunnen met name eikels gaan eten wanneer er een beperkt aanbod is van gras of andere voedermiddelen. En dat is momenteel door de droge zomer regelmatig het geval.

Tannine veroorzaakt in het lichaam onder andere schade aan de bloedvaten, darmen en nieren. De eerste klinische verschijnselen bij vee kunnen bestaan uit traagheid, zich afzonderen van de koppel en onvoldoende voeropname. De verschijnselen van een eikelvergiftiging bij paarden zijn sufheid, slechte eetlust, koliek, bloederige diarree en donkergekleurde urine door nierschade.

Bij honden ziet men buikpijn, diarree en het dier zal gaan braken. Het kan zelfs tot nierfalen en de dood lijden.

Wees als eigenaar alert en zorg dat uw dieren geen eikels en eikenblad eten. Wanneer uw hond maag-darmklachten heeft na een wandeling, of u vermoed dat er op eikels gekauwd is, neem dan contact op met een dierenarts. Het advies is om weidedieren te verwijderen uit percelen met veel eikels, of om de stukken weide waar veel eikels liggen af te zetten. Zeker als het grasaanbod beperkt is en er niet wordt bijgevoerd.


Terug naar overzicht
Groene eikels kunnen leiden tot vergiftiging van dieren