Verschil Jacht - en Showlijn

Algemeen

De Engelse Cocker Spaniel is ingedeeld in rasgroep 8 van de FCI. Deze rasgroep bestaat uit  Retrievers, Spaniels en Waterhonden.

Afgezien van zijn kwaliteiten als jachthond is de Engelse Cocker Spaniel ook zeer geschikt als gezelschapshond en ook als showhond is de Engelse Cocker Spaniel populair. Er zitten wel wezenlijke verschillen tussen een Cocker uit een jachtlijn (de working Cocker) en een Cocker uit een showlijn. 

De Engelse Cocker moet voldoen aan de rasstandaard, die opgesteld is door de rasvereniging uit het land van herkomst, in het geval van de Engelse Cocker uit Engeland. Zij kunnen alleen veranderingen of aanpassingen maken in de rasstandaard. Gelukkig is de rasstandaard algemeen genoeg en toepasbaar op zowel het showtype als het werktype.

Beide types zijn actief, sociaal, met een eigen mening en vrolijk. Ze willen het graag goed doen voor hun baasjes en staan altijd klaar om iets samen te gaan doen.

Ze moeten een goede gedrongen vierkante bouw hebben met bone en juiste hoekingen in voor- en achterhand. Er is een duidelijk verschil in energie en temperament. De werklijn is gefokt voor het werk, in het bijzonder de jacht, maar ook voor hondensporten als agility, flyball, hoopers, detectie en speuren zijn ze uitermate geschikt. Het showtype kan ook goed ingezet worden bij laatstgenoemde sporten. Hij zal er samen met zijn baasje veel plezier aan beleven, maar niet logischerwijs bij de top behoren. Lange wandelingen zullen ze beiden graag doen.

Beide types zijn uitermate geschikt als huishond, maar zijn wel in oorsprong jachthondjes. Het jachtinstinct zal bij beide types voorkomen, ook bij de show Cocker! Wel natuurlijk in mindere mate dan de werklijn.

Jacht

De Cocker uit een jachtlijn is een echte werkhond waarmee het goed is om specifieke jachttraining te volgen om zijn uitstekend ontwikkelde jachtinstinct in goede banen te leiden. Men kan met een working Cocker verschillende certificaten halen zoals een africhtcertificaat of een jachtgeschiktheidscertificaat. Verder worden er voor deze Cockers veldwedstrijden en Spaniel Working Tests (SWT) georganiseerd.

De working Cocker heeft een hoger energieniveau en een zeer goed uithoudingsvermogen. Zowel mentaal als fysiek moet hij uitgedaagd worden, anders is de kans op gedragsproblemen aanwezig. Hij moet zijn energie kwijt kunnen.

Show

Voor een Cocker uit een showlijn is een jachttraining in principe niet nodig. Wil men met een show Cocker meedoen aan een exterieurshow dan is het aan te raden om een zogenaamde ringtraining te volgen waarin men leert hoe de Cocker voor de jury moet worden voorgebracht. Ook met een working Cocker kan men meedoen aan een show. Working Cockers die een officiële kwalificatie bij een veldwedstrijd hebben behaald, kunnen bij hondenshows deelnemen in de gebruikshondenklasse. In deze klasse zal de keurmeester meer rekening houden met de lichaamsbouw die is vereist voor de specifieke jachttaken van de hond. Toch heeft de working Cocker over het algemeen wat meer moeite om aan de exterieureisen te voldoen en heeft de show Cocker weer meer moeite om een jachtkwalificatie te behalen.

De show Cocker heeft vooral een langere en meer overvloedige vacht, een bredere snuit, langere oren, die lager aangezet zijn aan de schedel. De werklijn bezit een kortere vacht, heeft kleinere oren, die meestal hoger zijn aangezet en een meer spitse neus. De vacht van de showlijn heeft meer aandacht nodig. De working Cocker heeft meestal een minder overvloedige vacht.