Verzorging

Trimbeurt

De Engelse Cocker Spaniel is een langharig ras. Hun vacht vraagt om verzorging, zoals borstelen en kammen , ten minste vier keer per week, en het verwijderen van klitten. Met name de Engelse Cocker Spaniel uit de showlijn moet je daarnaast regelmatig (ongeveer elke 8 weken)  trimmen. Ga hiervoor bij iemand die gespecialiseerd is in het ras! Met zo'n drie tot vier uur werk is dat geen goedkope aangelegenheid. Het trimmen van een Engelse Cocker Spaniel uit de showlijn is ook zelf aan te leren. Tijdens dergelijke workshops leren eigenaren, hoe hun eigen Engelse Cocker Spaniel getrimd dient te worden. Deelnemers leren de techniek van plukken, hanteren van de efileerschaar en de rechte schaar en het gebruik van een tondeuse. Tijdens de workshop wordt uitgelegd wanneer je moet plukken en wanneer dit helaas niet meer kan. En als plukken niet meer gaat, wat je dan het beste kan doen.

De Engelse Cocker Spaniel honden uit de jachtlijnen hebben in de regel een kortere beharing, waarbij regelmatige trimbeurten niet nodig zijn. Wel moet bij deze honden klitten worden verwijderd na een jachtpartij in klevend onkruid. Klik hier voor het trimschema.

 

Activiteiten

Hoewel de Cocker Spaniël best in de stad kunnen aarden zijn het geen honden voor eigenaars die geen gelegenheid hebben om tenminste dagelijks activiteiten te ondernemen.  Hun aangeboren will-to-please uit zich ook in huis door grote speelsheid en werklust. Ze leren snel,  zijn niet eenkennig en willen hun baas graag een plezier doen al kunnen ze af en toe ook best eigenwijs zijn. Als ze echter verveeld raken kunnen ze, net als de meeste andere honden, destructieve neigingen gaan vertonen.


Het zijn echt honden die motivatie nodig hebben en graag geprezen worden. Naast lichaamsbeweging hebben ze ook geestelijk veel activiteit nodig! Met een Engelse Cocker kan de baas dan ook vele activiteiten ondernemen. Ze zijn geschikt voor behendigheid, voor speuren, voor flyball en voor jachttraining. Fanatieke wandelaars vinden in de Engelse Cocker een maatje voor het leven en ook zwemmen is vaak een activiteit die de Cocker Spaniel graag doet.
Voor een baas die de aandacht er voor over heeft, zal een Engelse Cocker Spaniel een fantastische, sportieve kameraad zijn.

 

Een introductie tot vachtverzorging

Een Engelse Cocker Spaniel heeft een vacht die glad en zijdezacht van structuur moet zijn. Het mag niet krullen, wel kan er enigszins slag in het haar zijn. Aan de oren, de benen, de buik en de borst behoren de haren langer te zijn dan op het hoofd en de rug.

Pups
Voordat een cocker spaniel er uit ziet zoals het hoort, duurt nog wel even! De puppenvacht groeit door tot ongeveer 9 maanden. Vanaf dat moment zijn sommige delen te plukken zoals de rug en de schouders. Andere delen, zoals hoofd en benen duren vaak langer. Dat betekent dat de eigenaar vaak moet kammen en borstelen ter voorkoming van veel klitten.
Natte poten: veel klitten. Hier moet u wel rekening mee houden als u de hond veel laat zwemmen. Het is aan te raden de vacht klitvrij te maken, voordat er wordt gezwommen.

Kleuren en vachten
De Engelse Cocker Spaniel komt in veel kleuren voor. Zo zijn er de eenkleurige Cockers en meerkleurige Cockers. Niet alle kleuren hebben een zelfde makkelijke vacht. Met name donkere vachten zijn niet altijd eenvoudig te plukken. Maar ook de andere kleuren kennen hun aandachtspunten. Voor een trimmer een moeilijke opgaaf om er iets moois van te maken.

Dan kennen we nog zogenaamde castratie-vachten. Zodra een hond wordt gecastreerd (gesteriliseerd) verandert de hormoonhuishouding. Sommige hormonen hebben invloed op de ontwikkeling van de vacht, dus is het vrij logisch dat de vacht van de Cocker Spaniel ook verandert. De zachtheid verdwijnt, het haar wordt dof, hard, gaat krullen en de verharing stopt. Hierdoor heeft de hond twee keer zoveel haar als in de tijd dat de vacht nog wel verhaarde. Na een castratie kan de vacht nog nauwelijks worden geplukt en wordt al snel gekozen om de vacht te scheren of met de effileerschaar te knippen. Omdat er veel meer haar is, gaat de vacht sneller klitten.

Borstelen en kammen

Een Cocker Spaniel dient regelmatig geborsteld te worden. De vacht verhaart dagelijks, soms iets meer, soms iets minder. Als men dit niet borstelt blijft het in de vacht zitten wat tot klitten wordt gevormd. Een dagelijkse borstelbeurt met diverse borstels is dan ook een must. Daarnaast stimuleert het de bloedsomloop en krijgt de hond een “massage”. De rug kan met een rubberborstel worden behandeld. De lange haren aan oren, buik, borst, oksels en benen met een pennenborstel zoals de Les Poochs of Activet. Speciale aandacht verdienen dan ook de oksels,  de ellebogen, achter de oren en in  de liezen.

De lange haren van de Cocker Spaniel moeten na de borstelbeurt, worden uitgekamd. De kam is eigenlijk het controlemiddel of er nog klitten zijn. Klitten moeten verwijderd worden met de eerder genoemde pennenborstel.

Trimmen
Een Engelse Cocker Spaniel heeft elke  acht tot tien weken een trimbeurt nodig. Hierbij wordt het dode haar verwijderd op hoofd, rug, schouders, dijen en flanken. Daarnaast wordt de hals geschoren en de voeten geknipt. Ook worden, indien nodig, de oren en tanden gereinigd. Doordat de vacht geplukt wordt, wordt deze ook uitgedund waardoor het kammen en borstelen weer makkelijker gaat. Bij de meeste trimsalons gaat de hond ook in bad, zodat hij schoon en fris is als hij naar huis mag.

Trimbenodigdheden:
Wil je zelf je hond gaan trimmer, zorg dan dat je daar goede workshops (bij voorkeur meerdere) voor volgt en de volgende materialen aanschaft:

  • trimtafel met beugel en halsband om je hond aan vast te maken
  • Slickerbrush
  • grove kam, middel kam (bijvoorbeeld de Spratt 72) en fijne kam (bijvoorbeeld de Spratt 73)
  • elastiekjes (geweven in de Spratt 72)
  • pennenborstel (Les Pooch of Activet)
  • eventueel een rubberborstel
  • eventueel een tondeuse met scheerkop die ca 2mm en 4 mm scheert.
  • rechte of gebogen schaar
  • efileerschaar