Rasstandaard

De rasstandaard voor de Engelse Cocker Spaniël wordt bepaald, en indien nodig veranderd, door de Engelse Breed Council. De laatste keer dat de rasstandaard veranderd is, betrof dat een aanpassing in de vachtkleuren. Erkende - gewenste - vachtkleuren worden nu expliciet opgesomd. De consequentie van deze wijziging in de rasstandaard is dat de - eens - populaire Sables niet meer erkend worden als een gewenste kleur voor een Engelse Cocker. Dat heeft als gevolg dat een cocker spaniel in de sablekleur welliswaar een stamboom krijgt maar met de mededeling NBS wat staat voor "non-breed-standard".

Algemeen voorkomen

Vrolijke, altijd kwispelende, stevige, sportieve jachthond. Evenredig gebouwd en compact. Afmetingen evenredig van de schoft tot aan de grond, en van de schoft tot aan de staartaanzet.

Eigenschappen

Vrolijke aard met een altijd kwispelende staart, laat een kenmerkend beweeglijk gangwerk zien, vooral wanneer de hond een spoor volgt. Niet bang om in zware dekking te duiken en te jagen. Toont levendigheid bij het volgen van geur en is zeer attent.

Karakter

Zachtaardig en aanhankelijk. En toch vol levenslust en uitbundigheid.

 

Uiterlijk

Hoofd en schedel

Vierkante voorsnuit met een uitgesproken stop tussen neuspunt en achterhoofdsknobbel. Goed ontwikkelde schedel; mooi besneden, niet te fijn noch te grof. Geen uitstekende jukbeenderen. Neus voldoende breed voor sterk reukvermogen.

Ogen

Vol, maar niet te prominent en nooit uitpuilend. Donkerbruin of bruin, maar nooit licht. Bij de leverkleuren, zoals leverschimmels en leverbonte honden, is donker-hazelnoot in overeenstemming met de kleur van de vacht toegestaan. Intelligente en zachte uitdrukking, maar ogen tevens klaarwakker, attent en vrolijk. Goed aangesloten oogleden.

Oren

Lobvormig, laag aangezet ter hoogte van de ogen. Dunne oorlappen die tot aan de neuspunt reiken. Goed bedekt met lang, recht, zijdeachtig haar.

Gebit

Sterke kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. dat de boventanden voor de ondertanden scharen en recht in de kaken zijn geplaatst.

Hals

Matig lang, gespierd. Fraai overgaand in schuine schouders. Geen keelhuid.

Voorhand

Schuine en droge schouders. Benen hebben sterke botten, zijn recht en voldoende kort voor een geconcentreerde kracht. Niet te kort, waardoor de enorme inspanning waartoe dit prachtige jachthondje in staat moet zijn, belemmerd zou worden.

Lichaam

Sterk, compact. Borst goed ontwikkeld met diepe borstkas, voorborst niet te breed noch te smal. Goed gewelfde ribben. Korte lendenen, breed, met sterke, rechte ruglijn, die aan het einde van de lendenen tot aan de staartaanzet iets afloopt.

Achterhand

Breed, rond, zeer gespierd. Benen hebben sterke botten, goede hoeking, laag geplaatste spronggewrichten voor veel stuwkracht.

Voeten

Stevig, dikke voetzoolkussens, kattenvoeten.

Staart

Iets onder de rug lijn aangezet. Moet bij actie vrolijk zijn en recht naar achteren gedragen worden, nooit omhoog. Sinds 2003 is er in Nederland een coupeerverbod van de staarten. Voor deze datum geboren honden mogen een gecoupeerde staart hebben, maar nooit te kort of te lang, waardoor de voortdurende vrolijke beweging belemmerd zou kunnen worden.

Ongecoupeerde staart: licht gebogen staart, van middelmatige lengte en in verhouding met de omvang van het lichaam, voor een uitstraling vol evenwichtigheid. Idealiter reikt de staart niet tot onder de hak. Sterk aan de wortel en toelopend tot een fijne tip. Goed bevederd, in overeenstemming met de vacht. Levendig in actie, uitgevoerd op een niet hoger niveau dan van de rug, en nooit zo laag is dat er verlegenheid wordt aangegeven.

Beharing

Glad, zijdeachtig van structuur, nooit stug of golvend, niet te overvloedig en nooit krullend. Goede bevedering aan de voorbenen, lichaam en achterbenen boven de hakken.

 

Gangwerk / Beweging

Vrolijke aard met een altijd kwispelende staart, laat een kenmerkend beweeglijk gangwerk zien, vooral wanneer de hond een spoor volgt. Niet bang om in zware dekking te duiken en te jagen. Toont levendigheid bij het volgen van geur en is zeer attent. Zuiver in de beweging met goede stuwing en goed uitgrijpend.

 

Kleur

Eenkleuren: zwart; rood; blond; lever (chocolade); black and tan; lever met tan. Enkel een beetje wit toegestaan op de borst.
Tweekleuren, ook wel bonten genoemd: zwart en wit; oranje en wit, lever en wit; lemon en wit.
Driekleuren: zwart en wit met tan; lever en wit met tan.
Schimmels: blauwschimmel; oranjeschimmel; leverschimmel; blauwschimmel met tan; leverschimmel met tan.
Iedere kleur of aftekening anders dan bovenstaand is ongewenst (niet erkend).

Afmetingen

Reuen: hoogte 39-41 cm
Teven: hoogte 38-39 cm
Gewicht: ongeveer 13,0-14,5 kg