Laatste nieuws

Puppy checklist

30 April 2023

De Cocker Spaniel Club (CSC) spant zich in om gezonde rashonden te fokken. Hieronder verstaan wij rashonden met zo min mogelijk erfelijke aandoeningen. Bij de vereniging aangesloten fokkers onderschrijven dit. Gezondheid en welzijn van Engelse Cocker houdt de ‘stand van het ras’ doorlopend in de gaten. Daar zijn we best trots op. 

En toch komt het nog voor dat mensen hun "pup" bij een broodfokker halen. Op internet staat voldoende beschreven waarop men moet letten om niet bij een broodfokker terecht te komen.  Middels onderstaande puppy checklist probeert de CSC  toekomstige puppy-eigenaren een handvat te bieden waar op te letten bij de aanschaf van een cocker spaniel wanneer ze niet bij ons aangesloten fokkers voor een pup gaan. En onthoudt: bij twijfel niet doen !

 

Puppy checklist

0 Zijn er meerdere nestjes aanwezig? Zijn er nestjes van meerdere rassen aanwezig? (Een nestje goed begeleiden kost tijd) 
0 Is de moederhond aanwezig? 
Koop geen pup als de moederhond niet aanwezig is. Als de moederhond op dat moment niet aanwezig is, kom dan een andere keer terug. Volgens de wet mag een pup pas na zeven 
weken bij de moeder weg. 
0 Is de omgeving van het nest schoon? Hygiëne is belangrijk! 
0 Hoe reageren de pups op bezoek? Een goed gesocialiseerde pup is nieuwsgierig en niet bang, 
0 Hoe reageren de pups op geluiden? Een goed gesocialiseerde pup schrikt niet van geluiden 
0 Zijn de pups gechipt en geregistreerd op naam van de fokker?
Chippen en registreren is verplicht. Pups die in Nederland zijn geboren moeten een chipnummer hebben dat begint met 528. De chip moet op naam van de fokker geregistreerd zijn. 
0 Krijgen de pups een Europees Dierenpaspoort en een door een dierenarts gewaarmerkt inentingsbewijs?  Inenten en ontwormen is belangrijk voor de gezondheid van de pups. 
0 Krijgen de pups een officiële stamboom/afstammingsbewijs? De stamboom en het NHSB-nummer worden uitgegeven door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.
0 Zijn beide ouderdieren getest op erfelijke afwijkingen, zijn daar papieren van? kijk in het verenigingsfokreglement van de CSC op welke erfelijke afwijkingen beide 
ouderdieren gecontroleerd moeten worden bij de CSC om gezonde pups te fokken. 
0 Geeft de fokker duidelijke informatie over o.a. de jachtpassie van het ras en stelt hij/zij ook vragen aan u? Een goede fokker wil dat zijn/haar pups goed terecht komen en geeft ze niet zomaar mee. 
0 Kunt u rustig kijken en vragen stellen tijdens uw bezoek? Een verantwoordelijke fokker neemt de tijd voor u. 
0 Is er een duidelijk koopcontract?  zorg dat de afspraken duidelijk vastliggen. 


Terug naar overzicht
Puppy checklist