Lidmaatschap CockerSpanielClub


Met de rasvereniging CockerSpanielClub staan wij een heel ander, voor sommigen wellicht geheel nieuw, fokbeleid voor. Wij leggen de nadruk bij ons fokprogramma op gezondheid. Dit geldt zowel voor de gezondheid van de individuele hond als van het totale ras.
De rashondenfokkerij staat onder grote publicitaire en maatschappelijke druk. De CockerSpanielClub is o.a. opgericht naar aanleiding van een uitzending van de BBC in 2008. Daarin werd naar voren gebracht dat het fokken van rashonden op enkel exterieure eigenschappen een dusdanig belangrijk element in de kynologie is geworden, dat gezondheid en welzijn daar in extreme gevallen aan ondergeschikt gemaakt worden. Als liefhebbers van een hondenras doet dat pijn, en wil je voorkomen dat jouw ras straks ook in het lijstje van inmiddels ongeschikte of doodzieke rassen terecht komt.
En ook bleek uit een uitzending van Zembla dat het in Nederland bij sommige rassen niet veel beter gesteld is. Gelukkig gaat het met de Engelse Cocker nog steeds (erg) goed, maar dat willen we wel graag zo houden.

Gezondheid en welzijn voorop

Binnen de fokkerij van Engelse Cockers zijn zulke signalen uit de maatschappij voor een aantal leden en fokkers de aanleiding geweest om de rashondenfokkerij eens goed onder de loep te nemen. Bij de oprichting van de CockerSpanielClub en bij de aanvraag erkenning bij de Raad van Beheer, hebben wij gezondheid en welzijn dus voorop gesteld.
Concreet betekent deze opstelling dat wij, uiteraard met fokdieren die voldoen aan de rasstandaard, ons inzetten om de gezondheid van het totale ras op peil te houden. Wij doen dat door te onderzoeken welke (erfelijke) aandoeningen de gezondheid en het welzijn van het ras bedreigen. En door het maken van en zoeken naar combinaties tussen dekreu en fokteef, die zoveel mogelijke (erfelijke) aandoeningen in de puppy's voorkomen. Wij zoeken naar een inspanningsverplichting en hopen op die manier de pupkoper een hond te kunnen leveren die in gezondheid en welzijn oud mag worden.

Lid worden?

Bent u geïnteresseerd in deze manier van fokken? En wilt u ons initiatief steunen? Meldt u dan aan als lid via het lidmaatschapsformulier (zie onderaan pagina).
Wilt u meer weten en/of en informatie ontvangen over deze andere wijze van fokken, dan kunt u altijd contact opnemen met een van de bestuursleden onder de knop 'bestuur' of met de fokkerscommissie onder de knop 'commissies'.
De verschuldigde contributie is per 1 januari 2016 vastgesteld op € 20,= voor het lidmaatschap en eenmalig € 5,= administratiekosten. Voor gezinsleden geldt een contributie van € 12,50 en eenmalig € 5,= administratiekosten.

U ontvangt een factuur (via de mail) en wordt verzocht het bedrag binnen vier weken te voldoen op NL64 INGB 0004 7382 88 (BIC INGBNL2A) t.n.v. CockerSpanielClub.

U dient echter voorgedragen te worden door een lid van onze vereniging. U kunt een van de leden benaderen voor een handtekening op het formulier. Zij kunnen u voordragen voor het aspirant lidmaatschap. Stuur of scan het volledig ingevulde formulier met een handtekening van dit lid naar:

Ledenadministratie CockerSpanielClub
Colman 3
2678 WG De Lier
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Inschrijfformulier aspirantlid