Informatie over de database

 

De Cocker Spaniel Database is een openbaar toegankelijke stamboom- en gezondheidsdatabase waarin men allerlei informatie en foto's kan terugvinden over/van Cockers uit allerlei landen, waaronder uit Nederland. Het doel is een zo groot mogelijke wereldwijd platform te creëren waarin fokkers (gezondheid) informatie kunnen delen over hun Cockers. Volgens ons is het voor het ras belangrijk dat wij de genenpool zo breed mogelijk houden en dat kan enkel door goede, openbare informatie buiten rasverenigingen om. De database is dan ook niet aan een club verbonden, veruit de meeste leden komen ook van buiten Nederland.

De stamboom en gezondheidsinformatie is voor iedereen te zien, met of zonder account. Met een account is het wel eenvoudiger informatie zoeken en vinden omdat er meer zoekopties zijn, maar alle informatie is openbaar.

Alle informatie die op de database staat komt uit gezondheids- en stamboomdatabase/boeken van kennelclubs. Zo nemen wij ook de ECVO- en HD-resultaten over van de Raad van Beheer. De Raad van Beheer registreert echter geen FN, GPRA en A(O)N DNA-resultaten. Informatie die niet bij de Raad vermeld staat kunt u simpel per e-mail sturen naar het adres onder aan de pagina (daar is geen account voor nodig).

Natuurlijk kan iedereen een account aanvragen: rechtsboven naast de oranje knop op de voorpagina van de website www.cockerspanieldatabase.info/nl/ staat een vakje "gratis registreren", als u daar op klikt kunt u het formulier invullen. 
Als u een fokker/eigenaaraccount wilt dan kunt u dat aan de rechterkant aangeven. Bij fokker/ eigenaaraccounts wordt altijd gecontroleerd of de website-link klopt, de honden met de kennelnaam worden bij de fokkerspagina e.d. gezet en u ontvangt altijd een welkomst e-mailtje met de link naar de pagina als het account geactiveerd is. Overige (niet fokker/eigenaar) accounts worden automatisch door het systeem goedgekeurd.

De mogelijkheden van de database:

 • Het is mogelijk een virtuele stamboom te maken (met foto's) zelfs als u alleen de grootouders aangeeft. Daarvan is een PDF te printen (met foto's) die u kunt gebruiken op uw eigen website.

 • Er is een mogelijkheid tot uitgebreid zoeken (ook als u een basisaccount heeft).

 • Als  u een basisaccount heeft is mogelijk om zes honden met elkaar te vergelijken en de gezamenlijke voorouder te zoeken. Hiermee kunt u een resessieve aandoening traceren.

 • Het is mogelijk om van een hond een stamboom te maken die specifiek naar één ding kijkt (dus bijvoorbeeld enkel HD-uitslagen), daarbij worden de uitslagen van nestgenoten en nakomelingen ook getoont.

 • Het bloedpercentage (aandeel % van een bepaalde voorouder in een hond) kan worden opgezocht.

 • Er kunnen show-/werk- en agilityuitslagen worden ingegeven.

 • Er kunnen per hond drie foto's worden ingevoerd.

 • Natuurlijk berekenen wij een 10e generatie COI (inteeltcoëfficient) en de AVK (Ahnen Verlust Coëfficient).

 • Als accounthouder kunt u eenvoudig een stamboom invoeren (die nog wel wordt gecontroleerd) als u klikt op "voeg een hond toe". Maar als u de stamboom e-mailt wil ik het ook voor u doen.

 • Het is mogelijk een overlijdensjaar aan te geven. Op termijn, als wij veel overlijdensdata hebben, hopen wij een gemiddelde leeftijd van de Cocker te kunnen publiceren. Eventuele overlijdensoorzaak kunt u mailen, dat houden wij voor de statistieken ook bij.

 • Bij een fokkersaccount krijgt u een link naar uw eigen website. Men kan (als u uw adres opgeeft) zoeken op landkaart. Het is ook mogelijk mailtjes te sturen via de database (dit gaat niet via de administrator).

 • U kunt dekreuen aangeven (en reuen zoeken op een landkaart). Dat kan enkel met een fokker/eigenaaraccount omdat daaruit te zien is in welk land/regio de reu ter dekking staat.

 • Wij hebben bij de DNA-testen een extra optie: "drager door afstammelingen". Dit houdt in dat een bepaald ouderdier drager moet zijn van in ieder geval één defect gen omdat hij nakomelingen heeft gegeven die drager of lijder zijn.

 • De database is er in drie talen: Nederlands, Engels en Duits. Rechtsboven kunt u van taal wisselen.

Wij hebben ook een aantal richtlijnen: 

 • Alle informatie wordt geverifieerd en zonder bewijs per email (een kopie van het betreffende een onderzoek) wordt het niet gepubliceerd op de database.

 • Wij accepteren geen referenties naar nesten of pups.

 • Standaard nemen wij één generatie vrij over de ouders mee. In sommige landen en clubs doen ze dat met meerdere generaties, voor Nederland zijn daar geen algemene richtlijnen en kunt u het zelf aangeven.

 • Wij registreren enkel honden met een FCI (of gelieerd aan de FCI) stamboom.

 • De informatie (gezondheidsinformatie en foto's) blijven eigendom van de database.

 • Van de Raad van Beheer nemen wij alle Nederlandse Cockers op in de database en wij nemen alle gezondheidsinformatie over van de Raad van Beheer.

De database is mensenwerk, wij doen erg ons best om alles up-to-date en kloppend te hebben en te houden, mocht er ergens toch een fout ingeslopen zijn dan horen wij dat graag.

Met vriendelijke groet,

Pien Bogers