Trimmen van de Engelse Cocker Spaniel

 

Gewoon trimmen

Iedere Engelse Cocker Spaniel zal ongeveer elke twee à drie maanden goed getrimd moeten worden. Dit is ook afhankelijk van de vachtstructuur en uw trimmer kan goed aangeven wat voor uw hond het beste is. De allereerste keer is de puppybeurt, dit kan rond de zes maanden. Het is aan te raden om die eerste keer naar een gespecialiseerde trimsalon te gaan of naar de fokker.
De trimmer zal dan samen met u afspreken wat voor uw hond het beste is. De ene hond heeft namelijk een meer bewerkelijke vachtstructuur dan de andere. Tussendoor is het van belang dat uzelf de vacht goed schoonhoudt en klitvrij. Let vooral op de liezen, oksels, oren en de buikharen. U kunt hiervoor een goede kam en borstel kopen of via uw trimmer of in een goede dierenspeciaalzaak.
Het in bad doen is geen probleem, als u maar goede hondenshampoo gebruikt, 'geen shampoo voor de mens'. Voor de hond in bad gaat eerst de vacht klitvrij maken!!!!
Zelf kunt u tussendoor de haren onder de voetzolen wat knippen. 
De meeste trimmers zullen u hiervoor wel adviezen kunnen geven, ook voor wat betreft de verzorgingsartikelen. Zit de hond onder de modder, laat hem eerst drogen en vervolgens goed borstelen. Het is niet altijd nodig om hem gelijk in bad te doen. Er zijn ook speciale hondenhanddoeken te koop, die de vacht vrij goed drogen. Verder is het handig om de hond aan te leren dat hij geföhnd word, dit is ook iets wat de trimmer zal doen.
Ook hoort bij dagelijkse verzorging het schoonhouden van de oren en ogen. De binnenkant van de oren kunt u met behulp van een reinigingsdoekje (voor kinderen) even schoonvegen (niet te diep). Af en toe een oorcleaner gebruiken. Voor de ogen is het belangrijk om de traanstreep tegen te gaan, als de ogen tranen de snoet droog maken. Laat uw trimmer controleren of u dit goed doet, ook de nagels knippen en eventueel anaalklieren legen. 
Als u de hond goed bijhoudt is het niet erg tijdrovend en zal de hond en de trimmer er erg blij mee zijn. Iedere Cocker dient namelijk geplukt te worden (zie showtrimmen) en dan is het erg fijn als de hond klitvrij is. Scheelt een hoop tijd en ongemak voor beide partijen.

                                                         
Voor de trimbeurt...                                                                                   Na de trimbeurt zie je een Cocker terug 

Show trimmen

Het woord zegt het al, uw Engelse Cocker Spaniel gaat naar tentoonstellingen en dient dan volgens de rasstandaard getrimd te zijn. Hier is ook een speciaal trimschema voor te koop, dat elke goede trimmer zal kennen. Mocht u met de hond naar de tentoonstelling gaan neem dan contact op met een trimsalon die zich gespecialiseerd heeft in de Engelse Cocker Spaniel. Het voorkomt dat de hond geschoren of geknipt gaat worden, terwijl hij eigenlijk voor een groot gedeelte met de hand geplukt dient te zijn.
Een Engelse Cocker Spaniel zal geplukt worden over de gehele topline (van nek tot staart aanzet), hoofd, voorbenen. De voeten dienen volgens een op ‘kattenvoet’ gelijkend model geknipt te worden. De halslijn tot startpunt van het borstbeen geschoren of geëffileerd. De staart kan afhankelijk van wat men mooi vind of helemaal glad geknipt of de ‘vlag’ netjes afgerond geknipt worden.
De ooraanzet vanaf het hoofd wordt geplukt, als dat kan, anders geëffileerd. De binnenkant van de ooringang netjes ‘vrij’ geknipt, en buikharen gelijkgeknipt.
Vooral zit het verschil in de lengte van het haar. Bij het showtrimmen laat je het toch allemaal wat langer. Bij het gewoon trimmen, meestal op verzoek van de klant, wordt het allemaal wat korter gedaan. 
Doel is het totaalbeeld goed naar voren te laten komen als de hond loopt en in stand getoond word. Een goede trimmer zal de sterke punten van de hond versterken en trachten de mindere punten te camoufleren. 
Men trimt de eventuele fouten op de showhonden door middel van de hond eerst te laten lopen en goed te betasten. De eventuele fouten probeert men dan zo goed mogelijk weg te trimmen en de juiste dingen wat meer naar voren te laten komen. De tijd die tussen twee trimbeurten zit verschilt per vacht en hoe vaak men naar de show gaat. Een Engelse Cocker Spaniel die maar eens in de zoveel tijd naar de show gaat moet tussendoor wel goed worden bijgehouden. Is het zo dat de hond elke maand naar een show gaat, dan is het een kwestie van elke keer weer bijwerken. Het is wel uitkijken dat de vacht niet overtrimd wordt.

  Joe Du Domaine d'Haïsha

Met dank aan Stefanie Pierard voor de foto’s van ‘voor en na’.