Karakter van de Engelse Cocker Spaniel


Zachtaardig, aanhankelijk, levenslustig en uitbundig. Engelse Cockers zijn intelligent en gevoelig. Maar bovendien behoorlijk eigenwijs en speels tot op hoge leeftijd. Zij zijn zeer trouw aan hun mensenfamilie en willen niks missen en overal bij zijn. Men zegt weleens: "Cockers overdrijven graag een beetje met alles". Het enthousiasme van de Engelse Cocker is vaak hetgeen liefhebbers zo aanspreekt. 
Een Cocker moet met zachte hand, maar wel consequent worden opgevoed, anders neemt hij een loopje met zijn baas. Cockers zijn erg vertederend, er zijn maar weinig pups die er zo innemend uitzien. Vandaar dat mensen soms geneigd zijn een en ander door de vingers te zien. Dat zal hoe dan ook door de Cocker worden uitgebuit. 
Maar boven alles wil hij het de baas heel graag naar de zin maken. Cockers hebben een enorme will-to-please. Voor opvoeding en andere activiteiten met uw hond kunt u daar handig gebruik van maken. 

Over het algemeen zijn Cockers sociaal en verdraagzaam tegenover vreemde honden. Het zijn ook grote kindervrienden. En zij kunnen goed samenleven met andere huisdieren als katten, konijnen en hamsters. 

Zoals velen voor de jacht gefokte honden zijn Engelse Cockers slim en zoeken zij ook intelligente uitdagingen. Het zelfstandig een bosje uit moeten kamme, op zoek naar wild, heeft gemaakt dat in de lange lijn van jachthond naar 'huishond' de intelligentie gelukkig behouden is gebleven. Zij bedenken vaak de vreemdste dingen waar een eigenaar niet bij stil gestaan heeft. En wanneer men er meer dan één in huis heeft en men laat hen los in het bos, dan ziet men nog terug dat zij gewend zijn om goed samen te werken. De overduidelijke non-verbale onderlinge communicatie toont zich het beste wanneer zij samen achter een konijn of fazant aan zitten. 

Cockers zijn echter geen weglopers. Zij zijn -wederom- gefokt om onder het geweer te jagen. Dat betekent dat zij tot aan ongeveer 30 meter schootsveld van de baas zelfstandig werken. Een goed ingeprente en gesocialiseerde Engelse Cocker zal dus altijd in de buurt van de baas blijven, ook al loopt hij los. De Cocker zal de baas steeds in de gaten houden en is bovendien zeer gevoelig voor fluitsignalen.
De intelligentie moet wel uitgedaagd worden, anders gaat een Cocker zich vervelen. 
Engelse Cockers zijn over het algemeen geen blaffers. Ook dit is te herleiden tot hun oorsprong. Wanneer zij namelijk -vroeger- in de dichte dekking wild op het spoor kwamen, dan moesten zij stil jagen. Luid geven betekent dat zij hard gaan blaffen. En dat hoort een Cocker dus niet te doen. In geval van een 'huishond' kan dit echter anders liggen.

© Inge Adriani voor de CockerSpanielClub
De Nederlandse Spaniel Club maakt onterecht gebruik van deze teksten