Gezondheid van de Engelse Cocker Spaniel

 

Algemeen

Over het algemeen is de Engelse Cocker een gezond ras dat een leeftijd kan bereiken van 13 jaar. Net als andere rashonden zijn er natuurlijk wel een aantal rasspecifieke afwijkingen. Voor een aantal van deze rasspecifieke ziekten (zoals voor FN, GPRA en AN) is hier een DNA-test voor ontwikkeld. Vraag hiernaar als u een pup koopt.

Nierziekten (Congenitale Nefropathie)

FN - Familiare Nefropathie
Fatale nierziekte in jonge cockers. De eerste symptomen van nierfalen door FN worden meestal zichtbaar tussen de 6 en 24 maanden. Typische symptomen zijn veel drinken, veel plassen, gewichtsverlies, minder eetlust, overgeven of diarree. FN wordt veroorzaakt door een autosomaal recessief gen. Hiervoor bestaat een DNA-test.

JRD (of PNP)- Juvenile Renal Dysplasia:
Aangedane pups worden geboren met onderontwikkelde nieren waarbij de nefronen achter blijven in ontwikkeling, waardoor de nieren niet hun volledige capaciteit bereiken. Symptomen variëren afhankelijk van de voortgang en zwaarte van het geval en zijn gelijk aan algemene nierziekten. Een biopsie is het enige dat definitief uitsluitsel kan geven of het om JRD gaat. 

HD - Heupdysplasie

Dit is een abnormale ontwikkeling van het heupgewricht. Het kan leiden tot kreupelheid, in ernstige gevallen tot pijn of in minder ernstige gevallen nauwelijk merkbare symptomen geven. HD vererft polygeen (meerdere genen zijn betrokken bij de ontwikkeling). Of een dier HD zal ontwikkelen wordt ook beïnvloed door externe factoren zoals dieet en lichaamsbeweging.

Late Onset Neuropathy (AN)

Klinische symptomen beginnen meestal tussen de 7,5 en 9 jaar oud en bestaan in de eerste plaats uit een ongecoördineerde manier van lopen of wiebelen in de achterste ledematen. De stand in de achterbenen is wijd en de hond gaat met hun hakken over de grond slepen. Uiteindelijk raken ook de voorste ledematen verzwakt. Op gegeven moment kan de hond niet meer lopen en moeite krijgen met slikken. De symptomen worden in de loop van 3 tot 4 jaar erger. Tot dusver is de ziekte is alleen gediagnosticeerd in eenkleur Engelse Cocker Spaniels (of nakomelingen van eenkleur Cockers). Deze vorm van neuropathie (zenuwziekte) een autosomaal recessief erfelijke aandoening. Meer informatie over AN.

Hartziekten

DCM
Dilated cardiomyopathie is een ziekte van de hartspier (het myocardium). 

Urigenitale ziekten

Hermafrodie (XX-sry negatief sex-reversal)
Genotypische teven hebben mannelijke seksorganen.

Oogziekten

GPRA (General Progressive Retinal Atrophy)
Erfelijke oogziekte in vele rassen waaronder de Cocker, met grote variëteit in aanvang vanaf 18 maanden tot 7 jaar. Het begint met nachtblindheid en leidt later tot algehele blindheid. GPRA vererft via een autosomaal recessief gen. Hiervoor bestaat een gen-test.

CPRA (Central Progressive Retinal Atrophy of RPED - Retinal Pigment Epithelial Dystrophy)
Recent onderzoek heeft aangetoond dat deze ziekte in cockers veroorzaakt wordt door een erfelijke afwijking die er voor zorgt dat vitamine E niet goed door het lichaam circuleert. Bij deze vorm van PRA verdwijnt het centrale zicht, maar het lijdt niet tot complete blindheid.

MPP (Membrana Pupillaris Persistens)
MPP is een aangeboren afwijking waarbij restanten aanwezig zijn van weefsel dat normaal kort na de geboorte verdwijnt. De afwijking kan in zeer lichte mate voorkomen, zonder enig gevolg voor het gezichtsvermogen. In ernstiger gevallen zijn er wel nadelige gevolgen. Deze aandoening verslechtert niet; in feite is het vaak zo dat bij honden die als pup een milde vorm van MPP hadden, de MPP vermindert/verdwijnt, naarmate zij ouder worden. Bij een aantal rassen is het een bewezen erfelijke afwijking en kan het ook problemen voor het gezichtsvermogen geven. Er zijn verschillende verschijningsvormen van MPP. Zo kunnen 'draadjes' lopen van iris naar iris, van iris naar lens, van iris naar netvlies. Ook is het mogelijk dat het 'draadje' maar aan één kant vastzit. Deze verdwijnen over het algemeen naarmate de pup opgroeit. Het is daarom van belang om honden, die als pup niet geheel vrij zijn verklaard, voordat ze voor de fok worden ingezet na een jaar nogmaals te laten controleren.

PHTVL/PHPV
Afwijking van het oog waarbij de bloedvaten die een rol spelen bij de voeding van de achterzijde van de lens achterblijven. De ernst wordt in graden aangegeven:
- Graad 1: lichte vorm, meestal in 1 oog, kleine restjes.
- Graad 2-6 : toename in ernst, in beide ogen, lagen van gekleurd littekenweefsel aan de achterkant van de lens. De lens kan misvormd zijn en kan symptomen van cataract geven.

Macroblepharon
Vergrote oogspleet, kan oog-ontstekingen veroorzaken.

Ectropion
Het naar buiten rollen van het ooglid, wat kan leiden tot oogirritatie.

Entropion
Het naar binnen rollen van het ooglid, wat kan leiden tot oogirritatie.

Cataract
Lensvertroebeling in een of twee ogen over een deel van de lens of over de complete lens. Complete cataract leidt tot blindheid. Men moet zorgvuldig kijken of het gaat om een erfelijke vorm van cataract, of om een vorm van cataract die veroorzaakt is door trauma van het oog, ontstekingen, metabole ziekten, MPP, persisterende hyaloid, voedingstekorten of andere oorzaken.

Cataract kan worden geclassificeerd naar leeftijd van aanvang:
- Congenitale cataract: aangeboren cataract, aanwezig vanaf de geboorte.
- Ontwikkelings cataract: ontwikkelt zich vroeg in het leven.
- Seniel of ouderdomscataract: bij honden ouder dan 6 jaar.

En bij de locatie van de vertroebeling op de lens:
- Anterior Cortex
- Posterior Cortex
- Equatorial Cortex
- Anterior Sutures
- Posterior Sutures
- Nucleus

Distichiasis
Een distichia is een wimperhaar op een abnormale plaats op de ooglidrand.

Ectopis Cilia
Een ectopis cilia is een speciaal type distichiasis. De wimperhaar steekt door het bindvlies in de richting van het oog, meestal in het midden van het bovenste ooglid.

Coloboma
Een gat in een van de structuren van het oog dat aanwezig is bij de geboorte. Het kan veroorzaakt worden als de spleet in het vaatvlies tussen twee onderdelen van het oog zich niet volledig sluit na de geboorte. Coloboma kan in een of twee ogen voorkomen.

RD ( Retinale Dysplasie)
Abnormale ontwikkeling van het netvlies aanwezig vanaf de geboorte. Komt in drie vormen voor:
- Plooien: lineair, driehoekig, gebogen vouwen van het netvlies.
- Geografisch: een onregelmatig gevormde gebied van abnormale retinale ontwikkeling, niet veroorzaakt door simpele vouwen.
- Netvliesloslating: een van de hierboven beschreven vormen van retinadysplasie waarbij het netvlies loslaat.

Gonio (goniodysgenese)

Een abnormale ontwikkeling van de afvoerhoek die in sommige gevallen kan resulteren in een verminderde afvloeiing van vocht tijdens ontstekingen. Dit kan glaucoom veroorzaken in Cocker Spaniels. Goniodysgenese wordt gezien als een van de factoren in de ontwikkeling van glaucoom. Slecht een heel klein deel van de honden met Gonio onwikkelt glaucoom. De wijze van vererving is nog niet vastgesteld.